Puno posla imali su bugojanski vatrogasci, koji su u prošloj godini intervenirali ukupno 180 puta, a čak 73 intervencije odnosile su se na gašenje stambenih objekata, kuća, poslovnih prostora i dimnjaka, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Sekretar Vatrogasnog društva Bugojno Sadik Verunica podsjetio je da su prilikom gašenja kuće u ulici Kovačuša pronađena i dva mlada beživotna tijela.  – Zabilježili smo i 83 tehničke intervencije. Između ostalog, ugasili smo deset šumskih i šest požara na motornim vozilima, a imali smo i pet intervencija na gašenju požara usljed neispravnih elektro-instalacija, kao i tri intervencije spašavanja utopljenika iz rijeke Vrbas – kazao je Verunica za Fenu.

Ističe da su vatrogasci sudjelovali u gašenju požara na gradskoj deponiji Dubočine, kao i na gašenju vatre na privatnoj firmi u Jajcu.  – U više navrata, intervenirali smo kod nove bolnice na Obješenici, gdje su neodgovorni pojedinici zapalili automobilske gume. U povodu Mjeseca zaštite od požara održali smo tradicionalnu vježbu, a nastavili smo i suradnju s bugojanskim vrtićem i osnovnim školama na edukativnom planu – istaknuo je.

Po njegovim riječima, od početka ove godine registrirano je osam požara, a većinom se radilo o gašenju zapaljenih dimnjaka.  – Bile su dvije intervencije na gašenju porodičnih kuća, te jedna intervencija na gašenju požara koji je izazvao kvar na elektro-instalacijama – kazao je Verunica.  Pozvao je građane da se pridržavaju uputa o odlaganju luga na odgovarajući način, s obzirom na to da je nepropisno ostavljanje toga otpada čest uzrok nastanka požara.  Dodaje, na kraju, da Vatrogasno društvo u Bugojnu ima deset vatrogasaca i 25 dobrovoljaca, koji su na raspolaganju u slučaju potrebe za intervencijama većeg obima.

Nabavljeno je, također, nekoliko vatrogasnih vozila i poboljšano stanje voznog parka, zahvaljujući aktivnostima koje je rukovodstvo ovog društva provelo u suradnji s Općinom, i uz pomoć humanista iz inostranstva.

Prema saznanjima do kojih je došao portal Kvaka.ba, općinske vlasti su “zaboravile” na bugojanske vatrogasce, jer im neredovno isplaćuju zasluženu naknadu za njihov rad. Općina je bila solidarna samo u nabavci dva vozila, koja su donacija iz inostranstva. Nadamo se da će općinske vlasti početi primjećivati službe bez kojih ni jedna lokalna zajednica ne može opstati.

KVAKA.BA