Stres je postao naša – svakodnevica. Živimo u svijetu i vremenu koji sve češće i sve snažnije izazivaju tjeskobu, neizvjesnosti i nesigurnosti kojima smo okruženi djeluju na naš organizam, hormoni „tuku“ po adrenalinu, raste krvni pritisak, nerijetko nas hvata strah, ponašamo se neprepoznatljivo…

Stres je postao i dijelom naše „kulture življenja“  – sve je u znaku napetosti, povećanih zahtjeva, iznuđene „utrke“, medijskih pritisaka koji čak i žive od proizvodnje stresa.

Vrlo često je pred nama događaj – ispit, nastup, putovanje… – koji, svjesno ili nesvjesno, uzrokuje stres. Još češće, stres mogu izazivati i zdravstvene tegobe. No, da bismo se sa stresom mogli „nositi“,  najvažnije je pronaći prave uzroke, usredotočiti se  i „ući pod kožu“  problema  i tek tada krenuti u bitku za razgradnju stresa. Pri tomu, moj je savjet – ne upuštajte se u tu bitku isključivo sami.

Prijatelji pomažu, otvoreni razgovor pomaže, put do srca problema ponekad je put uz pomoć pružene ruke. Naravno, koriste i savjeti terapeuta, pomaže sve što će nam otkriti izvor stresa, jer to je naša polazna točka za njegovo suzbijanje. Uzgred, još jedan moj savjet – koliko god možete, nastojite se kloniti tzv. anti-stresnih medicinskih preparata, jer ulazak u taj začarani krug nerijetko se pretvara u spiralu bez kraja.

Naravno da ne trebamo živjeti pod stresom. Naravno da bi oslobađanjem od stresa, kakvi god da su mu uzroci – obiteljski problemi, posao, odnosi s prijateljima, nečija smrt… – naš život postao kvalitetniji. Moguće je, uvjeravam vas, promijeniti taj začarani krug u kojemu stres izaziva tjeskobe, tjeskobe pojačavaju stres, stres obnavlja tjeskobe…

Dakle, kad je uzrok utvrđen i prepoznat, krenite u razgradnju stresa.

 

KVAKA.BA