Veliki izum!

Naporima naučnika istražuju se materijali koji bi se mogli koristiti za napajanje određenih uređaja, a vrlo skoro mogla bi biti dostupna i baterija koja se pokreće pomoću pljuvačke, prenosi Balkandroid.

Reč je o izumu istraživača s Univerziteta u Binghamtonu, koji je moguće aktivirati jednom kapi pljuvačke, čime se generiše dovoljno električne energije za 20 minuta napajanja LED sijalice.

Baterija je napravljena od posebnih bakterijskih stanica, koje imaju sposobnost prikupljanja vanjskih elektrona na elektrodu. Ona se može koristiti i u ekstremnim klimatskim uslovima, poput onih u pustinji, a sve što vam treba je organska supstanca kako biste rehidrirali i aktivirali baterijske stanice koje su zamrznute – kazao je Seokheun Choi, profesor na Univerzitetu u Binghamton i jedan od istraživača.

U ovoj bateriji pljuvačka ima dve funkcije, jer ona budi zamrznute stanice iz njihovog sna i pruža hranu za mikroorganizme. Ona će početi proizvoditi energiju samo nekoliko minuta nakon što se pljuvačka nađe na njoj. To je, dodaje Choi, prva baterija koja se bazira na papiru koji reaguje na fiziološke tekućine.

Osim pljuvačke bateriju može pokrenuti bilo koji izvor organskog materijala, uključujući i kapi prljave vode, a izrađena je od nekoliko materijala koje čine papir, ugljenik i vosak za printane, javlja www.srbijadanas.com

KVAKA.BA