UN su saopštile da se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima-uređaja.

Ozonski omotač je počeo da se tanji kasnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, a naučnici su upozorili da je to posljedica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju ovaj Zemljin zaštitni atmosferski pojas.

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine sjeverne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Antarktika nestati oko 2060, i da će se ozonski omotač nad južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog vijeka, procjena je naučnika koja je objavljena na konferenciji u prestonici Ekvadora Kitou.

“To je stvarno dobra vijest”, izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje u Nasinom Godar centru za svemirske letove. “Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe supstanci koje ugrožavaju ozonski omotač, bićemo svjedoci izuzetno velikih efekata”, dodao je on.

“Međutim, ja ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobjedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci”, zaključio je Njumen.

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka koji izazivaju rak kože, uništavaju ljetinu i proizvode druge probleme. Povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih hlorofluorokarbonati, koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača. Godine 1987 zemlje širom svijeta su dogovorile protokol Montreal, koji je predvidio zamjenu ovih štetnih hemikalija.

Ozonski omotač započinje na 10 kilometara od Zemlje i debeo je oko 40 kilometara.

KVAKA.BA