U glavni grad Bosne i Hercegovine se svake godine doseli nekoliko hiljada studenata iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, ali i regiona, jer je Sarajevo sve popularnija destinacija za studiranje. Također, nije rijetka pojava ni dolazak internacionalnih studenata, koji koriste razne vrste studentkih programa, a dominantan je ERASMUS program.

Pored studiranja, Sarajevo je atraktivna destinacija i za mlade bračne parove, koje svoju sreću pokušavaju da pronađu u gradu, koji trenutno pruža najviše mogućnosti za zaposlenje.

Ovako velik broj doseljenika zahtijeva i adekvatnu stanbenu politiku, koja će omogućiti da se svi oni zbrinu na adekvatan način. Studenti imaju mogućnost boravka u studentskim domovima, dominantno u Nedžarićima i Bjelavama, ali postoje i druge vrste domova s manjim kapacitetima. Cijena studentskih domova se kreće od 114KM do 199 KM mjesečno, što uključuje dva dnevna obroka i režije.

Za potrebe ovog teksta, analizirali smo Facebook grupu “Tražim cimere/cimerke”, koja svakodnevno objavljuje potražnju, odnosno ponudu za stanovanjem. Dominantne lokacije koje se traže na oglasima su u blizini fakulteta i tramvajske stanice, a cijene tih stanova za jednu osobu se kreću od 150KM do 250 KM be režija. Ukoliko ste spremni živjeti na perifernom dijelu grada onda je moguće sobu naći i za iznos od 100 KM do 150 KM.

Vlasnici stanova u većini slučajeva traže studentice ili zaposlene osobe, zbog urednosti stana i financijske sigurnosti. Ovih dana su je aktuelne potražnja stanova, koji omogućavaju da se unutar prostorija drže kućni ljubimci.

Ono što je posebno bitno istražiti prije iznajmljivanja stana je vrsta grijanja, jer će taj račun dodatno opteretiti vaš budžet. Za grijanje ćete na mjesečnom nivou morati dati iznos od 100KM pa sve do 300 KM, ovisno od vrste grijanja.

(Redakcija)