Sinoć u 20.54 sati sonda “InSight” sletjela je na Mars, a u sjedištu NASA-e traje veliko slavlje.

Sonda je opremljena nizom instrumenata kojima će moći kopati i istraživati tlo Marsa. Senzore će moći zabiti i do 5 metara u dubinu Crvenog planeta.

Mnogi svjetski mediji poput CNN-a i BBC-ja pišu o ovom važnom događaju i objašnjavaju koja je tačno svrha i značaj tog projekta.

Neki su se latili i jednostavnijeg pristupa. Primjera radi, crtač stripova Matthew Inman potrudio se te za “Oatmeal comic” na jednostavan i izuzetno zabavan način objasnio kakve sve opasnosti očekuju sondu prilikom spuštanja na Crveni planet, što znači pojam “sedam minuta užasa” i što će sve sonda “InSight” istraživati na Marsu.

Prva slika s marsa - undefined

Foto: NASA: Prva slika s marsa

Sonda “InSight” poslala je na Zemlju prvu fotografiju površine Marsa.

Instrumentalna kamera ICC postavljena ispod palube letjelice uhvatila je zanimljiv trenutaknedugo nakon slijetanja NASA-ine letjelice koja je sedam mjeseci putovala ka Marsu.

Na fotografiji se vidi “lijep i sunčan dan” na Crvenoj planeti, ali je vidno polje nažalost uprljano prašinom sa tla. Na sreću, riječ je o zaštitnom sočivu kamere koja zapravo štiti glavno sočivo od eventualnih oštećenja kamere.

KVAKA.BA