VIŠE od 70 godina je prošlo otkako je prva Buba sišla s proizvodne trake u Wolfsburgu. Ove godine sići će i zadnja.

A priliku da se oproste s modelom čiji je idejni začetnik Adolf Hitler dobit će samo odabrani. Upravo kako je Volkswagen najavio još tijekom rujna, priliku za oproštaj dobivaju Ameri. Beetle u Final Edition izdanju označava kraj, a trenutno je mogu vidjeti posjetitelji LA Auto Showa. U 70 godina model je doživio tri generacije, a prema poslovnim planovima Volkswagena prilike za nasljednika neće biti, u bliskoj ni u daljoj budućnosti.

Naravno, tu ne mislimo na originalnu Bubu čija je proizvodnja stala još 2003. godine, kad je obustavljena proizvodnja u meksičkim pogonima nakon čak 21 milijun proizvedenih primjeraka.

A zadnja serija inspirirana je upravo “Última Edición” serijom kojom se oprostila originalna Buba. Stoga će i novi model na raspolaganju biti i u iste dvije boje, bež i svijetlo plavoj.

U ponudi je i kabriolet, a oprema uključuje krom dekoraciju, krovni otvor (coupe) i grijane mlaznice za pranje vjetrobrana. Tu su i Bi-Xenon svjetla s LED dnevnim svjetlima, LED stražnja svjetla, 17 i 18-inčni naplatci. Iznutra pravi luksuz za jednu Bubu – kožom presvučen volan, ambijentalna rasvjeta, automatska klima, dekoracija od nehrđajućeg čelika. Opremljena 2.0 TSI benzincem sa 180 KS i šest-stupanjskim automatskim mjenjačem kreće cijenom od 23.045 USD. Europski fanovi neće je dobiti priliku kupiti.