Novoizabrani član predsjedništva BiH, Željko Komšić, jučer je boravio u službenoj posjeti Bugojnu, gdje se susreo s općinskim načelnikom, Hasanom Ajkunićem i nekadašnjim kapitenom nogometne reprezentacije BiH, Vlatkom Glavašem.

Posjeta Bugojnu je jedna od prvih Komšićevih posjeta bosanskohercegovačkim gradovima od oktobarskih izbora. Ovaj grad u središnjoj Bosni je posebno specifičan za Demokratsku frontu, pa samim time i za njenog lidera, Željka Komšića.

Demokratska fronta je u Bugojnu imala stabilnu bazu, jer su imali brojno članstvo, a u Općinskom vijeću su imali dva vijećnika. Međutim, prije nekoliko mjeseci to članstvo se, u najmanju ruku, prepolovilo, jer je vrh DF-a odlučio da sankcioniše veliki broj svojih članova, zbog stranačke nediscipline. Veliki broj članova je na taj način izbačen, a iz izvora bliskog portalu kvaka.ba, saznali smo da je raskol bugojanskog DF-a nastao kada je Komšić odlučio da modifikuje kandidacijske liste i na taj način je oštetio nekoliko bugojanskih članova, koji su pretendirali da budu nosioci listi.

Bunt članova bugojanskog DF-a se tim činom rasplamsao, a njihovo nezadovoljstvo se vuklo i od ranijeg perioda, kada vrh stranke nije prepoznao važnost lokalnih organa stranke.

Komšić je ovim dolaskom u Bugojno želio da ispita trenutnu situaciju, jer  se 20. 11. organizuju izbori za novo rukovodstvo bugojanskog DF-a, a kako stvari stoje i nema previše zainteresovanih kandidata. Novoizabrani član predsjedništva BiH će na sve načine pokušati da izlobira da se ponovo uspostave organi stranke u ovoj Općini, jer je DF bio konstruktivna opozicija u Bugojnu, ali stvari su izmakle kontroli.

Pored ovog razloga, Komšić je posjetio i svog stranačkog kolegu Vlatka Glavaša, koji će naredne četiri godine sjediti u Parlamentu BiH, te je morao dobiti upute na koji način da štiti stranačke interese. Između ostalog, Glavaš i Ajkunić, načelnik Bugojna, su dobri prijatelji, pa je kompetan sastanak bio na prijateljskoj osnovi, a u prilog tome ide i činjenica da je Igor Vrljić, predsjedavajući OV Bugojno, izjavio da je Komšić nepoželjan u ovoj općini. Demant od načelnika je brzo uslijedio, a ovim dolaskom je potvrđeno da je Komšić itekako poželjan u Bugojnu, jer mu “leđa čuvaju” dva vrlo utjecajna Bugojanca.

KVAKA.BA