Umjesto da potpuno izbrišete svoju prisutnost s Facebooka, uvijek možete deaktivirati svoj profil. Razlika između deaktivacije i brisanja profila su informacije koje ostavljate Facebooku. Ako želite uzeti malu pauzu od društvenih mreža, deaktivacija je jako dobra opcija.

Brisanje Facebooka je nešto trajnija solucija pa dvaput razmislite prije nego što ga napravite. Jasno, postoje mnogi razlozi zašto brisati Facebook, no ako ga izbrišete i odlučite se kasnije vratiti, vaši podaci, slike i objave više neće biti tamo.

Mogu li vas ljudi pretraživati kada deaktivirate Facebook?

Da, definitivno – samo što im se nećete pojaviti u rezultatima. Vaš profil, lajkovi i timeline će nestati, no morat ćete napraviti nekoliko stvari prije nego što uspijete. Ukratko – sve što imate na Facebooku bit će nevidljivo. Ako odlučite  izbrisati Facebook, vaš profil će nestati. Puno brisanje se, doduše, neće dogoditi još nekoliko dana nakon vaše odluke zato što vam Facebook želi dati malo vremena da se predomislite. Ako se vratite na Facebook kratko nakon što deaktivirate profil, on će se automatski reaktivirati. Nadalje, trebat će vam 90 dana prije nego što se vaše informacije izbrišu sa Facebookovih servera. Neki detalji će i dalje postojati, no sve osobne značajke će nestati. Ukratkom, vi ćete nakon brisanja profila postati samo statistika, piše tportal.

Hoćete li brisanjem profila izbrisati i sve komentare?

Vaše objave na vašem zidu neće biti javno vidljive, a neće ih moći pronaći ni vaši prijatelji. Cijeli profil će jednostavno – nestati.

Ovo, doduše, ne vrijedi za komentare koje ste ostavili na tuđim profilima. Facebook je, naime, opsjednut sjećanjima i želi da osjetite nostalgiju kada posegnete za pritiskom na brisanje profila. Oni, ukratko, žele da ostanete vjerni njihovom brendu i to je razlog zašto ne žele brisati vaše komentare. Vaše ime će iz podebljanog teksta prijeći u običan, poveznica na vaš profil će biti slomljena, a slika vašeg profila pretvorit će se u sivu profilnu sliku kakvu Facebook koristi ako niste ubacili svoju. Ako se vratite, sve objave i komentari vratit će se u život.

Međutim, što se dogodi ako odlučite potpuno izbrisati profil na Facebooku? Društvena mreža kaže da će vaši podaci nestati unutar tri mjeseca, no to ne mogu garantirati za komentare, reakcije i objave na tuđim profilima.

Je li moguće koristiti Messenger bez Facebooka?

Izbrisali vi Facebook ili ne, Messenger ćete i dalje moći koristiti. Nakon deaktivacije profila Facebook će vas pitati želite li izbrisati profil u Messengeru. Odgovorite li ne, vaše informacije će ostati sačuvane u aplikaciji. Naravno, ako se želite riješiti i ove komunikacijske metode, izbrišite i Messenger. U nekim ćete slučajevima morati opet instalirati Messenger nakon deaktivacije. Ako izbrišete Facebook, morat ćete se ulogirati u aplikaciju, samo drukčijom metodom. Samo odaberite ‘Not On Facebook?’ i dodajte svoje ime i telefonski broj. Dozvolite im da pristupe vašem adresaru kako biste i dalje imali vezu s vašim kontaktima.

Mogu li ljudi vidjeti moje poruke ako deaktiviram Facebook?

Da, i dalje ćete moći koristiti Messenger što znači da će vaše poruke opet biti vidljive nakon deaktivacije profila. Nakon što pritisnete ‘send’ i sve dok imate pristup internetu, poruka će biti poslana ravno u primateljev Inbox. Ako izbrišete Facebook, vaše dosadašnje poruke imat će potpis ‘Facebook korisnik’ i oni vam neće moći odgovoriti. Ovo je, naime, ista stvar koja se dogodi nakon što nekog blokirate.

Možete li reaktivirati Facebook profil?

Ako ste deaktivirali svoj profil, sve što trebate napraviti jest – ponovno se prijaviti. Možete promijeniti lozinku ako mislite da je prošlo puno vremena ili ako ste ju jednostavno zaboravili. Ako vaš profil postoji, znači da postoje i vaše osobne informacije. Dosadašnje poruke i komentari će se također ponovno pojaviti.

Što se dogodi s fotografijama nakon deaktivacije?

Facebook je pohranio vaše podatke u slučaju da se odlučite vratiti, što znači da oznake u fotografijama čekaju vaš povratak i da – još su tamo. Svi ti tagovi neće biti poveznice, već običan tekst. Ista stvar s poveznicama vrijedi i za objave i komentare. Ako opet aktivirate svoj profil, tagovi će se ponovno pojaviti kao da se ništa nije dogodilo. Ista stvar se dogodi i kada izbrišete profil – ako otvorite novi, izvorne objave neće se automatski povezati s vašim imenom. Ako se vratite, morat ćete prijatelje zamoliti da vas opet taggaju u slikama i povežu se na vaš novi profil, piše tportal.

KVAKA.BA