Zdravstveni radnici upozoravaju roditelje da djecu drže podalje od energetskih napitaka koji sadrže visoke razine kofeina, preciznije najmanje 320 mg/L. Predsjednik britanskoga Kraljevskog instituta za pedijatriju i zdravlje djece sa sjedištem u Londonu, Russell Viner, ističe kako se danas iznenađujuće malo zna o tome u kolikoj je mjeri konzumacija energetskih napitaka sigurna kada je posrijedi razvoj jednog mladog organizma.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja upućuju na to da samo jedan energetski napitak može imati negativan učinak na funkciju krvnih žila. Ultrazvukom je provjerena bazalna endotelijalna (unutarnja ovojnica žile) funkcija arterije prije i 90 minuta nakon konzumacije oko 600 grama energetskog napitka. Nakon konzumacije su ljekari otkrili akutno smanjenje promjera žile.

Prema rezultatima ranije provedene kanadske studije na 2.055 mladih u dobi od 12 do 24 godine, 55,4 posto ispitanika koji su konzumirali energetska pića, žalilo se na različite zdravstvene probleme: 18 posto ih se žalilo na glavobolju, pet posto je povraćalo ili je imalo proljev, 3,6 posto osjećalo je bol u prsima, a kod 0,2 posto slučajeva su zabilježeni epileptični napadaji.

Sve navedeno je posljedica činjenice da jedna limenka energetskog napitka, ovisno o količini, sadrži od 80 do 150 mg kofeina uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, neke biljne pripravke poput guarane, akaija, ginsenga i ginko bilobe te, posljednje, ali ništa manje značajno – mnogo šećera i umjetnih boja.

Naučnici upozoravaju da se, kada pojedinac prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu tjelesne težine, mogu javiti tjeskoba, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i porast krvnog pritiska.

Tegobe se mogu javiti vrlo brzo i u slučaju kombinovanja različitih količina energetskih pića poput Coca-Cole (46 mg kofeina po limenci), kafe (40 mg kofeina po espressu) i alkohola. Naučnici, također, upozoravaju i na to da kombinacija energetskog pića i alkohola “zamagljuje” stvarno stanje stepena opijenosti te povećava rizik od izazivanja saobraćajnih nesreća.

Velike količine šećera u ovoj vrsti pića, naprimjer 10 kašičica šećera ili 240 kcal u oko pola litre, pridonose debljanju i razvoju dijabetesa tipa 2. Treba podsjetiti i da energetska pića oštećuju zubu caklinu, a njihov negativni učinak traje i do 12 sati. Prema istraživanju provedenom 2014. na 5.000 djece u Velikoj Britaniji, 14 posto njih u dobi od 11 do 15 godina odgovorilo je da energetske napitke konzumira najmanje dva do četiri puta sedmično, a pet posto ih je kazalo da ih piju svakodnevno.

Mnogi su ljekari saglasni s činjenicom da bi trebalo u potpunosti zabraniti prodaju energetskih napitaka djeci i mlađim adolescentima. Vinter kaže da se razina energije kod djece na najbolji način može poboljšati prirodnim putem, a to su “kvalitetna prehrana, okrepljujući san, tjelovježba i, najvažnije, kvalitetna interakcija s okolinom, posebno s vršnjacima”.

KVAKA.BA