Sinoć je u Sarajevu održano predavanje na temu “Vjera i uspjeh – islamske finansije, poslovanje i liderstvo”, a predavač je bio Almi Čolan.

Almir Čolan je direktor Australskog Centra za Islamske Finansije (AUSCIF) i Vakufa Australije, član Upravnog odbora Garden Koledža i savjetnik za karijere u Ilim Koledžu. Član radne grupe pri AAOIFI-u (Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions). Savjetuje brojne organizacije koje se bave islamskim finansiranjem, investicijama i poslovanjem. Također, bio je predavač na predmetu Islamske finansije i tržište kapitala na Univerzitetu La Trobe u Melburnu (Australia). Na ovom Univerzitet obavljao je funkciju i člana Upravnog odbora na magistarskom studiju, smjer Islamsko bankarstvo i finansije. Bio je i član Savjetne grupe za razvoj i reviziju univerzitetskih smjerova na NMIT-u te član Upravnog odbora Islamskog konzulata Viktorija. Završio je MBA iz poslovnog upravljanja (Biznis i Menagement) na Univerzitetu Deakin, a magistarski studij iz islamskog bankarstva i finansija na Univerzitetu La Trobe u Melburnu. Na ovom studiju dobio je najvise priznanje – Dekanovu nagradu za “Academic Excellence”.

Čolan je sinoć obradio metodologiju islamskog poslovanja, odnosno halala poslovanja, te ja na taj način približio svojim slušaocima načine na koji mogu vršiti transakcije i šta je dozvoljeno da se radi po pitanju finansija generalno.

Pokrovitelj ovog predavanja je bila BBI banka koja jedina u Bosni i Hercegovini posluje prema standardima islamskog bankarstva.

KVAKA.BA