Mnogo bure se diglo nakon što se u medijima pojavila informacija da je Stranka Demokratske Akcije (SDA) pomogla u izboru SNSD-ovih delegata u Domu narodu. 

Zvanično saopštenje SDA još uvijek nije stiglo, međutim, na svom zvaničnom Facebook profilu oglasio se Haris Zahiragić, kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo na nedavno održanim općim izborima.

Zahiragić je, između ostalog, napisao da bez obzira na glasove dva zastupnika SDA, SNSD je imao dovoljno glasova da izabere 4/5 delegata u Domu naroda.

“Lista „Zajedno za BiH“ je za Narodnu Skupštinu entiteta RS dobila 30.000 glasova ili 4 mandata. Od toga SDA je dobila dva zastupnika, konkretno Senada Bratića i Edina Ramića. 
Svi zastupnici imaju po jedan glas prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Dodikov SNSD sa svojim sateltima imao je dovoljno glasova kako bi izabrao 4 od 5 delegata u Dom naroda bez obzira na glasove dva zastupnika iz SDA. Dvije liste SNSD-a su imale po 14 glasova, a dovoljno im je bilo po 12, možda čak i po 11, dakle SNSD je u ovim posrednim izborima imao najmanje 4 ruke viška”, poručio je Zahiragić.

Osvrnuo se Zahiragić i na situaciju i stanje Bošnjaka u manjem bh. entitetu.

“Naravno to nije spriječilo medije da lažno optuže SDA za jačanje Dodika, a naravno, “promakla” im je informacija da će nikada slabiji Bošnjaci u NSRS konačno imati svog legitimnog predstavnika u Vladi RS-a, da SDA ima apsoulutnu većinu u klubu Bošnjaka u Vijeću naroda (6 od 8 ) i da ima potpredsjednika Narodne skupštine. Zašto su Bošnjaci nikada slabiji u NSRS? Zato što je „Proevropski blok“ sačinjen od SDP-a, DF-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka, SBB-a i manjih dominantno hrvatskih stranaka, uz podršku sarajevskih lokalnih političara, osvojio skoro 12.000 glasova – što nije bilo ni blizu dovoljno da pređu cenzus, ali više nego dovoljno da oslabe patriotske snage u zakonodavnom tijelu entiteta RS”, piše Zahiragić.

Na kraju, Zahiragić se okomio na Damira Mašića, kojem je poručio da više čita propise, a manje društvene mreže.

“Nadalje, Damir Mašić, salonski političar, bez imalo zadrške, javno slaže da je SDA omogućila Dodiku blokadu Doma naroda, a time i cijele PS BiH, jer mu je eto obezbjedila 4 delegata. Ne samo da SDA nije omogućila SNSD-u 4 delegata kako sam gore naveo, nego bi i tri delegata u Domu naroda bila sasvim dovoljna Dodiku da blokira sjednice tog Doma, što je Damir koji evidentno ne poznaje sistem, iako je zastupnik u Parlamentu već u drugom mandatu, mogao saznati da je malo više čitao propise, a malo listao naslovnicu po facebooku i instagramu”, zaključuje Zahiragić.

KVAKA.BA